torek, 25. november 2014

Ajdovo - rženi kruh z droži

Kvasa že kar nekja časa nism uporabilo za peko kruha. Nekako mi droži zadoščajo, kruh so domači sprejeli in tudi otroci radi posegajo po fermentiranem. V bistvu jim niti nisem ponudila izbire, in ko sem jim povedala med  večerjo, da v kruhu ni kvasa, je starejši sin celo rekel, da mu je bolj všeč. In od takrat pač dvakrat tedensko, mogoče trikrat, pečem kruh z drožmi.

Pri meni gre peka kruha takole.....
V hladilniku imam spravljen pripravek, drože, ki jih dan pred peko osvežim z žlico ržene moke in vode.
Po polovici dneva pripravim predpeko tako, da približno 6 vrhanih žlic ržene moke,1,5 dl vode in žlico osveženih droži zmešam in pustim stati na pultu pol dneva.
V naslednjem koraku 1/4 kg ajdove moke, kateri dodam tudi luščine, ki mi ostanejo od mletja in sejanja ajde, poparim z 2,5 dl vrele vode in čim bolj zmešam, da ni grudic.
Ko se zmes ohladi, ji dodam 1/4 kg  ržene moke, 1,5 dl vode, žličko soli, 2 žlici olivnega olja in celotne droži, zamesim testo, ki ga vložim v pekač in posujem z rženo moko.
Kruh pustim vzhjati tri ure ali več, lahko tudi pol dneva, če je v hladnejšem prostoru.
Kruh vložim v hladno pečico, jo ogrejem na 220 stopinj in pečem 30 minut, nato pa še 10 minut na 180 stopinjah celzija. obvezno v pečico dam posodo z vodo.
Ohladim ga na rešetki in po možnosti ohlajenega razrežem, kar pa mi je uspe vedno, priznam :)

Recept je približno takšen. Razlikuje se lahko v količini vode, zato le to dodajam počasi, saj je moka lahko različno vlažna.
1 žlica drož, ki smo jih naredili tukaj https://izmojekuhinje160.blogspot.com/b/post-preview?token=elk_6EkBAAA.r3IuUeOosczxUBLDEfSQwQ.LfR_JY7BEssvF3WNc6QISQ&postId=5833082405915896798&type=POST
1 žlica ržene moke,
1 žlica vode,
6 žlic ržene moke,
1,5 dl vode
1/4 kg ajdove moke z luščinami,
2,5 dl vrele vode,
1/4 kg ržene moke,
1,5 dl vode
žlička soli,
2 žlici olivnega olja.

Ni tako zahtevno kot se mogoče bere, sliši. Ko pa enkrat padeš v cikel peke domačega kruha, potem je to resustaljena rutina z minimalno dela. Velik plus pa v uživanju KRUHA, ki je te besede resnično vreden in njegovim hranilnim lastnostim. Da pa ne govorim o prihranku, ki je pri meni precejšen, glede na to, da jemo kruh vsakodnevno in da je pri hiši 5 ust.
Dodaj napis

Ni komentarjev:

Objavite komentar