torek, 18. november 2014

Droži kot začetek, kot rojstvo...


Nora sem na kruh. Pa ne toliko na kruh, ki bi ga zaužila, kot na samo peko narazličnejših vrst in oblik.

ržene kajzerce z droži
Celo nekatere naše babice ne vedo več, kaj so droži. Pa vprašajmo še babice, ali morda one vedo... Seveda vedo, kako pa so takrat pekli kruh, če ne z drožmi?! Pa to niso bile puhaste žemljice, ki jo dvakrat vgrizneš in je že ni več, temveč so bila to bolj ali manj zbita fermentirana žita. Kljub temu, da so vsegovala gluten, saj so bila iz rži in podobnih polnozrnatih žit, so bila lahko prebavljiva, seveda pa jih tudi niso pojedli toliko kot jih pojemo dan danes, ter ne tako obdelanih.

Izdelave droži sem se lotila že v mesecu januarju, pa sem jih na koncu morala vreči stran, saj zaradi žledu v Sloveniji in pogojev v katerih smo živeli kar lep čas (brez elektrike in celo brez vode) nisem mogla spraviti skupaj ene same peke. Zato pa sem ponovila vajo, toliko bolj zagnano.

Običajno se droži naredi iz ržene polnozrnate moke (ker ima manj fitinske kisline in lepka). Moka mora biti kvalitetna, saj je taka vsebuje dovolj kvasovk, bakterij in encimov. Kisli kruh je obstojnejši, okusnejši, se manj drobljiv, je bolj hranljiv in nasiten ter lažje prebavljiv.
Za pripravo droži potrebujemo 3 do 4 dni potrpežljivosti in ljubezni. Seveda je bližnjica, da jih dobite od nekoga, ki jih ima.

Postopamo pa takole:

1. dan
V steken kozarec za vlaganje pripravimo enako količino ržene moke, ter ustekeničene vode (30g moke in 30 g vode) in jih zmešamo v gosto pasto.Kozarec pokrijemo z gazo, pustimo na pultu in čakamo....na mehurčke...do naslednjega dne (24ur). V kolikor je prehladno, kozarec med opazovanjem postavimo v toplejši prostor (do 25°C).


Mehurčki po 24ih urah sobne temperature

2. dan
Narasle droži bodo polne mehurčkov, volumenske in po vonju mlečno sladake. Zmesi dodamo 15 g moke in 15 g ustekleničene vode in ponovno zmešamo, pokrijemo in ponovno pustimo na pultu do naslednjega dne in čakamo. Če je "mehurčkanje" prehitro, kozarec postavite v hladnejši prostor.

3. dan
Po 24 ih urah ponovno nahranimo droži tako, da jim dodamo enako količino vode in moke (eno žličko vsakega), in ko naraste, ga lahko že uporabimo, sicer ga je dobro hraniti v hladilniku in ga pred vsako peko osvežiti, oz. vsaj enkrat na teden.
 hranjenje droži za naslednjo peko

Ko so droži pripravljene za pripravo kruha, jih lahko uporabite tako, da jih vmešate v moko, pri kateri boste za peko kruha uporabili tudi kvas, lahko pa so samostojno vzhajalno stredstvo. Peka drugega kruha traja vsaj dan ali dva, medtem, ko je priprava prvega hitrejša.

Jaz obožujem fermentiran kruh. Tudi ostali člani moje družine so se počasi privadili nanj. Je pa vreden truda in se ga kljub službi in družini, raznoraznim obšolskim dejavnostim da speči, ker lahko čaka....medtem pa postoriš kaj drugega. 

Tudi moja prebava mu je hvaležna.

Ni komentarjev:

Objavite komentar