torek, 25. november 2014

Pšenično - ržen kruh iz droži - "kmečki" kruh

Priznam. Rada imam izzive in izziv v peki kruha je peka brez kvasa. Klasični kruh pečem dobrih devet let, v zadnjem času, pa se vse bolj posvečam bolj zdravim alternativam. Sploh pa se oziram nazaj, k našim prednikom, ki so še kako znali poslušati naravo in svoje telo.

Tale kruh gre pri nas najbolj v promet. Ker pa vsi ne jemo pšenice, moram imeti zalogo tudi drugje.

Me je pa najbolj presenetila boljša polovica, ki mi je zatrdila, ko je prvič zagrizla v kos, da je to najboljši kruh, kar jih je jedel. Smo pa pri nas kar precej zbirčni kar se tiče kruha in osnovni dobrin. Preprosto ni vsak kruh dober, sploh pa ne tisti industrijski, ki je kot puh ali pa na drugi strani kot lepilo. Čeprav smo bili ta dan brez elektrike in je peka kar nekaj časa čakala, je bil prvovrstno vzhajan, verjamem, da je bil okusen, vsaj zgledal je tako. Tudi kompakten je bil kot res pravi kmečki hlebec.

Peke sem se lotila po podobnem postopku kot ajdovo-rženega, ki sem ga pekla.

Recept pa gre takole.....peka traja dva dni, uporabiti pe je potrebno vodo, ki ni klorirana, saj klor uniči mikroorganizme, ki imajo glavno vlogo.
1 žlica osveženih rženih droži- nahranjenih,
6 žlic ržene moke,
1,5 dl vode
1/2 kg pšenične moke tip 650,
približno 4 dl vode
1 žlička soli,
2 žlici olivnega olja.


Pri nas so navdušeni nad kosom sveže pečenehga kruha z domačim maslom. Mmmmmmmm.

Ni komentarjev:

Objavite komentar